Najniższa cena 20,50 zł od 07.10.2024 dla tego produktu
Herbata Japan bancha to zielona japońska herbata z późniejszego, drugiego zbioru o nieco większym, charakterystycznie płaskim liściu. Liście są matowe o żywym, zielonym odcieniu. W zapachu delikatnie morska, świeża i nieco słodka. Smak pełny, rozpływający się w ustach z delikatnym niuansem goryczki i przyjemnie gładki. Idealnie zbalansowane nuty przypominające subtelnie orzech z lekkim słodowym akcentem.
Polecana do codziennego picia, jak i rozpoczęcia swojej przygody z japońską zieloną herbatą.
Japońska herbata znana jest na całym świecie ze swojego unikatowego smaku oraz niezwykłej jakości listków. Związane jest to ze specyficznym klimatem Japonii oraz staranną pieczołowitością w procesie produkcji herbaty. Duża ilość wilgoci i bliska obecność morza sprawiają, że japońskie herbaty zwykle charakteryzują się dużą ilością morskich oraz roślinnych aromatów. Japończycy zatrzymują proces oksydacji herbaty z użyciem pary wodnej, w przeciwieństwie do Chińczyków, którzy prażą listki. Powoduje to wzmocnienie roślinnych i morskich aromatów. Smak określany jest jako smak ,,umami”.
Skład: herbata zielona 100%
Opakowanie: czerwona trójwarstwowa torebka z połyskiem zamykana na złoty klips z etykietą, na której umieszczona jest nazwa herbaty, temperatura i czas parzenia. Sprawdzi się również na prezent.
- Nuty smakowe
- morska
- Czas parzenia
- 2-3 min
- Temperatura parzenia
- 70 °C - 80 °C
- Zaparzanie
- 1 łyżeczka (2g) na 200 ml , 2-3 krotne parzenie
- Kraj pochodzenia
- Japonia
Brak recenzji użytkowników.