Najniższa cena 38,00 zł od 07.10.2024 dla tego produktu
Herbata Matcha Kakegawa to specjalny rodzaj japońskiej zielonej herbaty w postaci drobnego proszku, który powstaje w wyniku utarcia listków o nazwie Tencha ( są to listki Gyokuro, bez nerwów, poddane wysuszeniu). Napar w pięknym kolorze zielono-oliwkowym, z delikatną słodyczą i roślinną nutą o złożonej aromatyczności.
Istnieje wiele rodzajów matchy, a jej ceny zależą w dużej mierze od jakości listków i intensywności koloru po utarciu, im bledszy kolor tym słabszej jakości matcha. Nasza matcha pochodzi z plantacji w Kakegawie w regionie Shizuoka, słynnego ze specyficznego klimatu i wyjątkowej jakości herbaty.
Sposób parzenia
a) tradycyjne parzenie z użyciem bambusowej miotełki zwanej chasen - do czarki wsypujemy 1 łyżeczkę proszku herbacianego, a następnie dodajemy ok 80-100 ml wody o temp. 70 °C i ubijamy miotełką do uzyskania lekko pienistego naparu. Należy zwrócić szczególną uwagę na to, by odpowiednio ubić ją w naczyniu tak aby nie pozostawić żadnych grudek.
b) bez użycia miotełki proszek herbaciany rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody energicznie mieszając, po uzyskaniu jednolitego naparu dodajemy pozostałą porcję wody.
c) napar z matchy można łączyć z mlekiem zwierzęcym lub roślinnym (polecamy z ryżowym lub migdałowym).
W formie sproszkowanej matcha używana jest w gastronomii, np. do pieczenia ciast, wyrobu lodów.
Skład: zielona sproszkowana herbata 100%
Należy przechowywać w szczelnym i nieprzezroczystym opakowaniu.
- Nuty smakowe
- morska
- Czas parzenia
- 2-3 min
- Temperatura parzenia
- 70 °C - 80 °C
- Zaparzanie
- 1 łyżeczka (2g) na 200ml , jednokrotne parzenie
- Kraj pochodzenia
- Japonia
Brak recenzji użytkowników.