Yerba mate maraba

Yerba mate
5 Przedmioty
15,50 zł
Brutto

Wyświetl historię cen produktu

Gramatura
Ilość

Yerba mate maraba to słodsza wersja klasycznej yerba mate. Wyborna kompozycja yerby z dodatkiem kandyzowanych owoców mango i papai oraz kolorowymi płatkami krokosza.

Polecana w wersji na ciepło jak również na zimno.

Picie Yerba Mate daje pobudzenie dłuższe niż kawa.

Yerba mate czyli ostrokrzew paragwajski (Ilex Paraguariensis) uprawiany jest w Ameryce Południowej, w Paragwaju, Brazylii , Argentynie, popularna jest też w Urugwaju. W krajach tych różnie jest nazywana, w zależności od języka i historii regionu – yerba mate, erva mate, chimarrão, caá mati, caá mate, charrua mate. Wszystkie te słowa oznaczają po prostu: zioło w tykwie.

Najczęściej spożywana jest w formie tradycyjnej - naczynie kalebasa (nazywane też matero i tykwa) wypełniane jest od 1/4 do 3/4 pojemności naczynia suszem ostrokrzewu i zalewane wodą. Pije się ją przez specjalną rurkę z sitkiem zwaną bombillą zarówno na ciepło, jak i w formie terere – na zimno.

Yerba mate zawiera mateinę, która wpływa stymulująco i pobudzająco na organizm jak również na pamięć i koncentrację. Ze względu na zawartość wielu witamin m.in. A, B2, B3, B5 C, E i składników mineralnych takich jak Ca, Mg, Fe, Mn, K, Si, Se, Zn oddziałuje pozytywnie na układ odpornościowy oraz przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Korzystnie wpływa na układ krążenia i trawienie. Picie Yerba Mate  zmniejsza łaknienie. 

Skład: mate zielona (86%), kandyzowane cząstki papai (7%), płatki krokosza, aromaty.

Opakowanie: czerwona trójwarstwowa torebka z połyskiem zamykana na złoty klips z etykietą, na której umieszczona jest nazwa herbaty, temperatura i czas parzenia. Sprawdzi się również na prezent.

 

5 Przedmioty
Czas parzenia
5 min
Temperatura parzenia
70 °C - 80 °C
Zaparzanie
1-2 łyżeczki (2g-4g) na 200 ml , 3 krotne parzenie
Kraj pochodzenia
Brazylia

Brak recenzji użytkowników.

Nowa rejestracja konta

Posiadasz już konto?
Zaloguj się lub zresetuj hasło