Yerba mate żurawina pomarańcza to wyśmienita kompozycja wyrazistej yerba mate z dodatkiem orzeźwiającej skórki pomarańczy i delikatnie winnej żurawiny. Kwiaty pomarańczy i płatków róży dodają naparowi przyjemnej kwiatowej nuty.
Polecana w wersji na ciepło jak również na zimno.
Picie Yerba Mate daje pobudzenie dłuższe niż kawa.
Yerba mate czyli ostrokrzew paragwajski (Ilex Paraguariensis) uprawiany jest w Ameryce Południowej, w Paragwaju, Brazylii , Argentynie, popularna jest też w Urugwaju. W krajach tych różnie jest nazywana, w zależności od języka i historii regionu – yerba mate, erva mate, chimarrão, caá mati, caá mate, charrua mate. Wszystkie te słowa oznaczają po prostu: zioło w tykwie.
Najczęściej spożywana jest w formie tradycyjnej - naczynie kalebasa (nazywane też matero i tykwa) wypełniane jest od 1/4 do 3/4 pojemności naczynia suszem ostrokrzewu i zalewane wodą. Pije się ją przez specjalną rurkę z sitkiem zwaną bombillą zarówno na ciepło, jak i w formie terere – na zimno.
Yerba mate zawiera mateinę, która wpływa stymulująco i pobudzająco na organizm jak również na pamięć i koncentrację. Ze względu na zawartość wielu witamin m.in. A, B2, B3, B5 C, E i składników mineralnych takich jak Ca, Mg, Fe, Mn, K, Si, Se, Zn oddziałuje pozytywnie na układ odpornościowy oraz przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Korzystnie wpływa na układ krążenia i trawienie. Picie Yerba Mate zmniejsza łaknienie.
Skład: mate zielona: (86%), żurawina (5%), płatki róży, aromaty, skórka pomarańczy (2%), kwiaty pomarańczy (2%).
Opakowanie: czerwona trójwarstwowa torebka z połyskiem zamykana na złoty klips z etykietą, na której umieszczona jest nazwa herbaty, temperatura i czas parzenia. Sprawdzi się również na prezent.
- Czas parzenia
- 5 min
- Temperatura parzenia
- 70 °C - 80 °C
- Zaparzanie
- 1-2 łyżeczki (2g-4g) na 200 ml , 3 krotne parzenie
- Kraj pochodzenia
- Brazylia
Brak recenzji użytkowników.