Biała

Herbata biała - proces produkcji herbaty białej jest nastawiony na to, aby nie utracić tego co najcenniejsze w herbacie. Etap więdnięcia listków jest wsparty działaniem pary wodnej. W tym czasie dochodzi do krótkiej 10-15% oksydacji (utlenienia) przez wystawienie listków na kontakt z powietrzem. Listków się nie zwija , nie ingeruje w ich kształt. Można by rzec, że produkcja białej herbaty opiera się tylko na wysuszeniu listków, pozostawiając w nich co najcenniejsze. Liście krzewu herbacianego Camellia sinensis zawierają liczne związki chemiczne, jest to teina, która pobudza, niweluje zmęczenie oraz wiele witamin, mikroelementów i polifenoli.

Herbaty białe polecamy miłośnikom delikatnych i subtelnych smaków,  osobom ceniącym właściwości zdrowotne herbat. 

Aktywne filtry

Nowa rejestracja konta

Posiadasz już konto?
Zaloguj się lub zresetuj hasło