Czarna

Herbata czarna - herbaty czarne cejlońskie charakteryzują się harmonią mocy i aromatyczności, są przykładem zbalansowanej herbaty, z winnym , lekko owocowym posmakiem. Ze względu na umiarkowaną moc dobrze komponują się z dodatkami jak cukier, miód, konfitury, syropy owocowe. Stanowią łagodniejszą alternatywę dla herbat assamskich i afrykańskich. Herbaty cejlońskie możemy znależć również w mieszankach takich jak English breakfast. Są przykładem herbaty codziennej.

Czarne herbaty chińskie  są bardzo zróżnicowane pod względem esencjonalności , znany yunnan charakteryzuje się dymnym posmakiem, a inne odmiany mogą być wyraziste w smaku po delikatniejsze z rejonu Fujian.

Czarne herbaty z Assamu wyróżniają się zdecydowanie intensywną mocą, smakiem, dużą esencjonalnością oraz większą ilością teiny.

Herbaty Darjeeling produkowane z odmian Camelia sinensis rosnącej u podnóży Himalajów szczególnie znalazły uznanie wśród Brytyjczyków , gdzie każda Pani domu stawiała sobie za punkt honoru zdobycie umiejętności przygotowania naparu w stylowej porcelanie.

Aktywne filtry

Nowa rejestracja konta

Posiadasz już konto?
Zaloguj się lub zresetuj hasło