Zielona

Herbata zielona - świeżo zebrane listki poddaje się podgrzaniu, aby przyśpieszyć proces więdnięcia i nie dopuścić do reakcji utlenienia (oksydacji). Sposób podgrzania jest uzależniony od rodzaju herbaty, kraju i tradycji. Może to być podgrzewanie, prażenie w specjalnych naczyniach , rondlach szczególnie w Chinach. W Japonii najczęściej poddaje się listki działaniu pary wodnej , przez co listki w delikatniejszy sposób tracą wilgoć. Proces ten rzutuje na wysoką aromatyczność naparu herbat japońskich. Po tym etapie następuje najczęściej formowanie listków poprzez zwijanie. Produkcja kończy się suszeniem i ich sortowaniem.

Herbaty zielone polecamy miłośnikom subtelnych smaków, ceniących bogatą  i zróżnicowaną aromatyczność oraz wrażliwych na wrażenia wizualne rozwijających się listków.

Herbata zielona typu bancha w tłumaczeniu późny zbiór pochodzi ze starszych drzewek i zawiera mniej teiny.

Herbata zielona sencha, najliczniejsza grupa , zróżnicowana jakościowo od codziennych po wysokiej klasy, różnorodność listków i form, zawiera więcej teiny niż bancha.

Herbata japońska zielona Gyokuro jest królową wśród herbat zielonych.

Herbaty zielone podajemy do lekkich przekąsek, pikantnych potraw, sushi, serów jako herbata popołudniowa, po posiłku, do wyciszającej degustacji.

Aktywne filtry

Nowa rejestracja konta

Posiadasz już konto?
Zaloguj się lub zresetuj hasło